Startup Hukuku Nedir?

Düşük sermayeli girişimciler büyük hayallere sahiptir. Bu nedenle, mümkün olduğunca az masraf yapmak için en basit yolu seçmek gerekir. Hukuki masraflardan kaçınmak kolay gözüktüğü için, adını duyurabilecek bir girişimin hayal kırıklığına uğraması mümkündür. Girişim için bir şirket kurmanın gerekliliği, çoğu zaman karşılaşılan en büyük sorundur. Hangi şirket türünü kurmalıyım? Ne zaman kurmalıyım? Bu ücretler ne kadar tutuyor? Bunlar en sık sorulan sorular.

İlk gerçek, her şey tersine dönebilir. Bunun için de işinizi hukuken terk etmeniz gerekiyor. Hukuk dilinde tüzel kişilik terimini kullanıyoruz. “Eve haciz geldi” derler. Bir sorun ortaya çıksa, siz değil şirket sorun yaşasın diye bir tüzel kişilik gereklidir.

İlk olarak bir şahıs şirketi kurduğunuzda, iş ilerlerse bir limited kurmanız mümkündür. Ayrıca, limited şirketle işler iyi giderse, yatırım almanız ve hisse senedi vermeniz gerektiği takdirde anonim şirkete dönüşmeniz için tür değiştirme yoluyla hiçbir engel yok. Bununla birlikte, fikir doğrulama aşamasından geçmeden kişisel şirketi tavsiye etmiyoruz.

Sermaye şirketi (limited veya anonim) kurduğunuzda, ortaklarınız şirketinizin borçlarına karşı sorumlu olmayacaktır. Limited ise yalnızca amme alacaklarından (vergi, fotoğraf vb.) sorumlu olacaktır. Bu nedenle, startupınız gelişmeye başladığında yatırımcılar rahatlıkla size ortak olabilir.

Bir şirketle birleşmek istediğinizde, devralan ortak olmanız muhtemeldir. Alternatif olarak, kolaylaştırılmış birleşmeden yararlanabilirsiniz. En önemlisi, şirketinizin ortaklarınızdan birisinin borcu nedeniyle feshedilebilir hale gelecektir. Tüm bunlara rağmen, her şeyin öyle olmadığını söylemek gerekir.

Şahıs şirketleri gibi sermaye, kişisel emeğinizi veya ticari itibarınızı içermez. Web sitesi kurmanız gerekecektir, ancak günümüzde startupların çoğunun çevrimiçi girişimler olduğunu varsayarsak, bunun çok büyük bir engel oluşturacağını düşünmüyoruz. Şirketinizden borç almaya çalıştığınızda çeşitli zorluklarla karşılaşacaksınız. İşletmenizin türüne göre bağımsız denetim yaptırabilirsiniz. Bir sermaye şirketi kurmanın, bir şahıs şirketi kurmaktan çok daha fazla para gerektirdiğini söyleyebiliriz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir